Hamburg Ballet - The World of John Neumeier

An Autobiography in Dance. Oplev et uddrag af John Neumeiers ikoniske værker gennem 50 år, når The world of John Neumeier sættes op i Tivolis Koncertsal.

Fra 16. maj 2024 - 18. maj 2024

Tivolis Koncertsal

I sin balletgalla The World of John Neumeier tager den verdensberømte koreograf og kunstneriske leder af Hamburg Ballet, John Neumeier, publikum med på en rejse gennem stadierne af sin 50-årige karriere. ”My world is dance” er John Neumeiers personlige indledning af forestillingen og John Neumeier medvirker selv i programmet på scenen sammen med danserne. Med balletter inspireret af musik og dans fra hans egen barndom, som Bernstein Dances og Shall we dance?, indledes en aften som udforsker diversiteten i Neumeiers omfattende repertoire.

Rejsen fortsætter med klassikere som Nøddeknækkeren og Romeo og Julie - Neumeiers første helaftensballetter fra tiden som balletchef i Frankfurt. Der er også uddrag fra verdenskendte værker som Mahlers 3. symfoni og Kameliadamen, som begge er en del af repertoiret hos førende balletkompagnier i dag. Derudover præsenteres uddrag fra signaturværket Nijinsky, der fortæller historien om den legendariske danser Vaslav Nijinskys tragiske og dramatiske liv.

Gallaen følger alle stadier af John Neumeiers kunstneriske udvikling kombineret med personlige kommentarer og anekdoter fra Neumeier selv. The World of Neumeier i Tivolis Koncertsal bliver en inspirerende og medrivende oplevelse, som vi glæder os til at dele med publikum.

Tivoli Copenhagen Phil leverer de mesterlige toner til Hamburg Ballet – The World of John Neumeier.

Forestillingen er muliggjort med støtte fra Augustinus Fonden.

Anmeldelser

“”Afsted og få fat i de sidste billetter. For er man til dans og ballet, er gæstespillet en enestående måde at lære, hvordan tradition og fornyelse kan flettes ind i hinanden.””

Kulturkupeen

“"Stjernekoreografen John Neumeier besøger København med sit afskedsshow, der præsenterer sig som en gavmild kavalkade af greatest ballethits fra en imponerende karriere."”

Detskuduse.dk

“"John Neumeier og Hamburg Ballet gæster Tivolis Koncertsal til en stor balletgalla med et sandt festfyrværkeri af highlights fra fem årtiers koreografiske værker."”

Iscene

Foto: Kiran West

2405-John-Neumeier-forsideprogram

DEL 1

Candide Overture

Komponist: Leonard Bernstein
Med tilladelse fra: Boosey & Hawkes Music Publishers Limited

Variations on I Got Rhythm
Komponist: George Gershwin, arrangement af Schoenfeld
Med tilladelse fra: Gershwin® Family

Nøddeknækkeren
Komponist: Pjotr Ilítj Tjajkovskij

Døden i Venedig
Komponist: Johann Sebastian Bach, Richard Wagner

Ghost Light
Komponist: Franz Schubert

Romeo og Julie, nr. 16, Madrigal
Komponist: Sergei Prokofiev
Med tilladelse fra: Boosey & Hawkes Music Publishers Limited

Othello, Spiegel im Spiegel
Komponist: 
Arvo Pärt
Med tilladelse fra: Universal Edition AG

Juleoratoriet I-VI
Komponist: Johann Sebastian Bach

Del 2 klik på krydset

Se digitalt forestillingsprogram

DEL 2

Nijinsky, Symfoni nr. 11, op. 103, 2. sats
Komponist: Dmitrij Sjostakovitj
Med tilladelse fra: Boosey & Hawkes Music Publishers Limited

Kameliadamen
Komponist: Frédéric Chopin

Opus 100 – for Maurice
Komponist: Simon & Garfunkel

Anna Karenina
Komponist: Pjotr Ilítj Tjajkovskij, Alfred Schnittke, Cat Stevens/ Yusuf Islam 

Beethoven Project II
Komponist: Ludwig van Beethoven

Mahlers Symfoni nr. 3, d-mol, 6. sats
Komponist: Gustav Mahler
Med tilladelse fra: Universal Edition AG


JohnNeumeierPortrait2023KiranWest630x410
Hamburg Ballet

John Neumeier

Hamburg Ballet rangerer blandt verdens ledende dansekompagnier. Internationale turnéer har gjort kompagniet til et højdepunkt på den internationale balletscene og en af Tysklands betydeligste kulturelle ambassadører. Kernen i kompagniet er kunstnerisk leder og chefkoreograf John Neumeier, der har ledt kompagniet siden 1973. 

Neumeier er mester i at kombinere den klassiske ballettradition med moderne former i sine værker og samtidig er hans koreografiske sprog personligt. Neumeiers forestillingsintroduktioner har en særlig plads i Hamburg Ballets repertoire. Ved matinéerne, der siden 1973 har været en fast tradition flere gange per sæsonen i Hamburg State Opera, fortæller John Neumeier, sammen med sit kompagni, specifikke aspekter af ballettens historie - temaerne for det nuværende repertoire eller den tekniske og historiske baggrund for traditionelle balletter.


Siden 1975 har dansefestivalen Hamburg Ballet Days været højdepunktet og afslutningen på hver sæson. Festivalen åbner traditionelt med premieren på et nyt værk og slutter med Nijinsky Gala, hvor internationale gæstestjerner optræder sammen med hele Hamburg Ballet-ensemblet. 

Hamburg Ballet optræder på Hamburg State Opera, dets kreative hjem, mens prøvelokaler og uddannelsescenter er i en separat bygning, Hamburg Ballet Centre, der åbnede i 1989.  
Balletskolen, som er grundlagt i 1978, uddanner med integrerede boligfaciliteter, en pre-ballet afdeling, otte professionelle klasser og et afsluttende to-årigt "Theatre Class"-program kommende generationer af dansere. Hamburg Ballet Center er også hjemsted for National Youth Ballet, grundlagt af John Neumeier i 2011.

John Neumeier CV

John Neumeier født i 1939 i Milwaukee, Wisconsin, hvor han modtog sin første danseundervisning. 
Dansestudierne i Chicago og på Marquette University i Milwaukee blev efterfulgt af de første koreografiske værker samme sted. Efter yderligere balletstudier i både København og på The Royal Ballet School i London inviterede John Cranko ham i 1963 til Stuttgart Ballet, hvor han blev udnævnt til solist og fortsatte sin koreografiske udvikling.  

I 1969 udnævnte Ulrich Erfurth John Neumeier til Balletchef i Frankfurt, hvor han hurtigt skabte nye fortolkninger af velkendte balletter som Nøddeknækkeren og Romeo og Julie. I 1973 udnævnte August Everding ham til balletchef og chefkoreograf for Hamburg Ballet. Under Neumeiers ledelse blev Hamburg Ballet en af de førende balletkompagnier på den tyske dansescene og modtog snart international anerkendelse.  

Som koreograf har John Neumeier  fokuseret på bevarelsen af ballettraditionen og samtidig givet sine værker en moderne dramatisk ramme. Hans balletter spænder fra nye versioner af helaftens historieballetter til musicals og til hans symfoniske balletter, især til Gustav Mahlers værker, samt hans koreografier til spirituel musik.  

Hans seneste balletter til Hamburg Ballet inkluderer Tornerose (ny version, 2021), Hamlet 21 (2021), Beethoven Project II (2021) og Dona Nobis Pacem (2022).  
Med Det Kongelige Teater skabte han sin første version af Hamlet (1985, Amleth) og Den Lille Havfrue i 2005 i anledning af 200-års jubilæet for den danske digter Hans Christian Andersen og åbningen af det nye operahus.  

I 1975 konceptualiserede John Neumeier ’Hamburg Ballet Days’ som et klimaks og afslutning på hver sæson. I 1978 grundlagde han Hamburg Ballet School. I 1989 flyttede skolen, sammen med kompagniet, ind i sit eget "Ballettzentrum" (Ballet Centrum), muliggjort af byen Hamborg. Dets faciliteter omfatter ni studier og en kostskole med over 30 elever. I dag er næsten 80% af kompagniets dansere uddannet fra skolen.  

John Neumeier har arbejdet som gæstekoreograf hos verdens ledende balletkompagnier deriblandt The Royal Ballet i London, Wiens -, Münchens - og Dresdens statsoperaer, Stuttgart Ballet (for hvilken han har skabt flere værker), Den Kongelige Danske Ballet, Paris Operaens Ballet, Tokyo Ballet, American Ballet Theatre, San Francisco Ballet, Joffrey Ballet, Boston Ballet, National Ballet of Canada, Mariinsky Teatret, Bolsjoj og Stanislavsky Ballet og Den Kinesiske Nationalballet. 

John Neumeier modtog Dance Magazine Award (1983), Forbundsrepublikken Tysklands Fortjenstorden og Den Franske Orden for Kunst og Litteratur, Æreslegionen samt Dannebrogordenens Ridderkors af 1. grad.  

I 2006 blev han tildelt den prestigefyldte Nijinsky Award for Lifetime Achievement. Han modtog Herbert von Karajan Musikpreis i 2007 og Deutscher Jubiläums Tanzpreis i 2008.  
I 2007 blev han udnævnt til æresborger i Hamburg. I november 2012 accepterede han Venskabsordenen fra Den Russiske Føderation. I 2015 tildelte Inamori Foundation John Neumeier  Kyoto-prisen for hans bidrag til kunst og filosofi. I 2016 modtog han den prestigefyldte Prix Benois de la Danse for Lifetime Achievement. Hans seneste priser inkluderer Lifetime Achievement Award fra Prix de Lausanne og Erich Fromm Prize.  

I 2021 tildelte Dronning Margrethe John Neumeier fortjenstmedaljen "Ingenio et arti", en personlig ære tildelt af den danske kongefamilie til særlige personligheder inden for kunst og videnskabsmænd. I 2023 modtog han den italienske musikpris "Una vita nella musica". Han blev Æresmedlemskab af Hamburg Statsopera og blev optaget som nyt medlem af ordenen "Pour le mérite".  

John Neumeier etablerede John Neumeier Foundation i februar 2006 med formålet at bevare og på sigt gøre hans samling af danse- og balletrelaterede genstande tilgængelig for offentligheden. Fonden vil opretholde og sikre hans repertoire og relaterede materialer til Hamborg.  

I 2011 grundlagde John Neumeier Tysklands National Youth Ballet. Ungdomskompagniet består af otte dansere og er lokaliseret i Ballettzentrum i Hamborg, men de optræder primært uden for Hamburg Opera. Udover internationale turnéer danser ungdomskompagniet også på skoler, plejehjem og til forskellige sociale projekter.

"Det er længe siden, Hamburg Ballet har været i København. Det var derfor med stor glæde, jeg kunne takke ja til Peter Bo Bendixens invitation til at optræde med mit kompagni i Tivolis Koncertsal. The World of John Neumeier virkede som det ideelle program, der giver Københavns publikum mulighed for at opleve en danset rejse gennem udvalgte oplevelser og aspekter af min filosofi, som afspejlet i mine balletter.” 

John Neumeier, koreograf og kunstnerisk leder af Hamburg Ballet 


”Det er med stor glæde og forventning, vi ser frem mod at kunne byde John Neumeier og Hamburg Ballet velkommen tilbage til Tivoli i maj 2024. John Neumeier er en af det 20. og 21. århundredes vigtigste koreografer, og Hamburg Ballet rangerer blandt de førende balletkompagnier i verden. De fire forestillinger i Tivolis Koncertsal bliver en spektakulær oplevelse af værker i verdensklasse, skabt over fem årtier. Det bliver forrygende!”

Peter Bo Bendixen, balletchef i Tivoli

Praktisk information

Dit teaterbesøg

Spillested
Tivolis Koncertsal.

Entré til Tivoli
Billetten giver adgang til Tivoli på forestillingsdagen i hele Tivolis åbningstid.

Åbningstider i Koncertsalen
Dørene åbnes en time før forestillingens start.

Forestillingens varighed 
Forestillingen varer 2 timer og 50 minutter inkl. 25 minutters pause.

Garderobe
Bemandet betalingsgarderobe.

Aldersanbefaling
Anbefalet fra 10 år. Alle børn er forskellige, og vi anbefaler, at forældre vurderer individuelt om forestillingens historie og tema er passende for deres børn. Der er ikke adgang til forestillingen for børn under 3 år. 


OVERSIGT OVER AKTUELLE FORESTILLINGER 

Gæster med funktionsnedsættelse
Kørestolspladser og ledsagerpladser kan udelukkende købes ved henvendelse til Tivoli Box Office personligt eller på 33 15 10 01.

Transport/parkering 
Tivoli ligger ved Rådhuspladsen og Københavns Hovedbanegård. Find mere information om offentlig transport her, eller planlæg din rejse med Rejseplanen.dk. Ankommer du til Tivoli i bil, og har du Tivolikort, kan du få rabat på parkering. For parkeringsmuligheder se her.

Bar/restauranter
Koncertsalens barer er åbne inden forestillingen og i pausen. Drikkevarer kan forudbestilles til pausen inden forestillingsstart. Herudover er der rig mulighed for at spise på en af Tivolis mange restauranter inden forestillingen. Læs mere her.

Spilleperiode

Spilleperiode
16. maj 2024 - 18. maj 2024. 

Tivoli Box Office
Vesterbrogade 3, 1630 København V.
Telefon: 33 15 10 01

SE ÅBNINGSTIDERNE FOR BOX OFFICE